U povodu trećeg Festivala svjetske književnosti, Moderna galerija i nakladnička kuća Fraktura priredile su izložbu crteža i slika nastalih prema književnim motivima. Na izložbi koja je  1. rujna 2015. bila  otvorena u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’, javnosti su bili predstavljeni radovi Grgura Akrapa, Gordane Bakić, Mercedes Bratoš, Tomislava Buntaka, Željke Cupek, Sebastijana Dračića, Fedora Fischera, Danka Friščića, Ivane Jurić, Ivone Jurić, Alema Korkuta, Koraljke Kovač, Melite Kraus, Monike Meglić, Lea Popinjača, Maje Rožman, Mije Vesovića, Alana Vlahova, Mirjane Vodopije, Zlatana Vrkljana, Nikole Vrljića i Josipa Zankija.

 

Slika riječi – riječ slike

“Već treći put Festival svjetske književnosti u imaginaciji i organizaciji Frakture promišlja duh i materiju knjige interdisciplinarno i multimedijalno: knjigom, slikom, stripom, filmom, razgovorom i glazbom. Opsegom mogućim, a mikrosenzacijama tipološki-vrijednosno ujednačenim izborom Tomislava Buntaka i Frakture vizualni umjetnici dobili su primijenjenu temu – manji broj njih portretirao je sudionike Festivala (Akrap, Friščić, Cupek i Buntak), a ostali umjetnici raznorodnih generacija ilustrirali su odabranu ili dodijeljenu knjigu.Nemoguće je i nepotrebno na ovome mjestu navoditi sve umjetnike i radove, ali se ne može odoljeti naslućivanju određenih fluidnih gradacija i grananja verbalno-vizualnoga mozaika.
Izložba se u Studiju ‘Josip Račić’ mogla razgledati do 13. rujna 2015.

Halucinantne guste ispune mikroznakova ostvaruju ispunjavajući strahove praznine Bakić, Vlahov, Ivona Jurić, Vodopija, s tim da potonja ulazi u interakciju s promatračima putem riječi i značenja. Mračne vizualizacije teških egzistencijalnih stanja odražavaju Fischer, Vrljić i Bratoš, a na sličnome tragu uvodeći elemente popularne kulture i ikonografije grada aluzivno to potenciraju Ivana Jurić i Monika Meglić. Fina rezonantna i poetična stanja duha, svatko na svoj način, odražavaju Popinjač, Dračić, Kovač i Kraus, a vizualni kaotično-apstrahirani psihogram – Korkut. Zanki, minuciozna iluminacija, a Vrkljan – slikovna redukcija označivanja svijeta. Vesović – pozitiv i negativ, prednja i stražnja strana slike…Više riječi o slikama i oslikavanja riječima kontaminiralo bi dozvoljenu bjelinu formata papira, zato dođite sami, poslušajte slike i pogledajte književnost.”

Željko Marciuš

 

Potpisi pod fotografije
Ivona Jurić - prema motivima knjige O medu i mlijeku Jeana Matterna
Ivana Jurić - prema motivima knjige Argentinac Ernesta Malla
Zlatan Vrkljan - prema motivima knjige Nova finska gramatika Diega Maranija
Foto: Roko Crnić

 

Skip to content