Moderna galerija skrbi o sedamdeset kiparskih i medaljerskih Valdecovih djela nastalih između 1901. i 1928. godine te izvedenih u više inačica i materijala. Za ovu izložbu bilo je izabrano dvadeset i šest kiparskih i medaljerskih ostvarenja, a ovim predstavljanjem Moderna galerija po prvi puta je organizirala Valdecovu samostalnu izložbu, ističe autorica izložbe Tatijana Gareljić.

Valdec je glavne radove dao u velikom broju portreta, modeliranih rukom iskusnoga majstora usmjerenoga na realističku karakterizaciju ističe Gareljić. Prije same realizacije, portrete je modelirao u više navrata i inačica, kao što su reljefi, biste i skice za spomenike crkvenim dostojanstvenicima dr. Franji Račkom i Josipu Jurju Strossmayeru.

Rudolf Valdec uspješno je prilagođavao svoj likovni izričaj naručitelju djela, povodu nastanka djela, kao i samoj portretiranoj osobi o kojoj su pisali Izidor Kršnjavi i Šime Mazzura. U portretnim djelima ovjekovječio je mnoge suvremenike i prijatelje, a pojedini portreti pripadaju antologiji hrvatskog kiparstva ustvrdio je Vladimir Lunaček, podsjeća kustosica.

Cjelokupni Valdecov medaljerski opus oblikovan je u plitkom reljefu, radio je portretne i figuralne spomenice koje treba sagledavati u kontekstu umjetničke medalje te pripada pionirima hrvatskog modernog medaljerstva, s ostvarenim remek–djelima u ovoj grani kiparske umjetnosti.

Skip to content