Stotu obljetnicu smrti Miroslava Kraljevića, zagrebačka Moderna galerija obilježila je dosad najvećom retrospektivom tog prvaka domaće Moderne. Izložba je od 19. prosinca bila predstavljena u dvanaest dvorana prvog kata galerije, s gotovo 200 njegovih najvažnijih ostvarenja.

O Kraljevićevu značaju u hrvatskoj umjetnosti i snažnom utjecaju na generacije umjetnika svjedoče njegove slike, crteži, grafike i skulpture nastale u nepunih šest godina intenzivnog stvaralaštva, od Požege preko Beča, Zagreba i Muenchena do Pariza. Obuhvaćena su bila djela raznih motivskih i stilskih značajki, od pariških veduta, portreta i crteža koketa, plesačica i budoarskih scena, do skulptura s hedonističkim sižeima, interospektivnih autoporterta i portreta članova obitelji te ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

O stotoj obljetnici Kraljevićeve smrti Moderna galerija željela je obilježiti njegov opus na nacionalnoj razini, počevši od Požege, kao hommageu njegovoj zavičajnoj sredini. Nakon Zagreba, u travnju, izložba je otišla u Veneciju, u Ca Pesaro gdje je i Muzej moderne umjetnosti, a potom i u Split, Osijek i Dubrovnik.

Izložbu je pratio katalog s više od 200 reprodukcija i na 285 stranica, sa stručnim tumačenjima djela i znanstvenim tekstovima, među ostalim, o velegradu i animalistici u Kraljevićevu slikarstvu te njegovom odnosu prema Požegi.

U povodu te retrospektive, koja je bila otvorena do 6. travnja 2014., Moderna galerija organizirala je muzejsko-pedagoški program, likovne radionice za djecu i interaktivna stručna vodstva.

Radno vrijeme Moderne galerije: utorak - petak od 11 - 19h, subotom i nedjeljom od 11 - 14h.

 

Miroslav Kraljević, Autoportret s psom, 1910.

Foto: Goran Vranić ©Moderna galerija

Skip to content