Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje monografije Tomislav Buntak Branka Franceschija u srijedu 6. ožujka 2012. u 18 sati u Modernoj galeriji, Andrije Hebranga 1, 10000 Zagreb.
O monografiji će govoriti umjetnik Tomislav Buntak, autor teksta Branko Franceschi, dizajner Mario Aničić, kritičar Željko Marciuš i urednica Sibila Serdarević. Veselimo se Vašem dolasku.

“Negdje između četvrte i pete godine nacrtao sam konja i pokazao crtež bratu i mami. Nisu vjerovali da sam ja to nacrtao. Bili su uvjereni da sam precrtao. Potom se javio interes za grafička izdanja koja su mi bila dostupna. To su, naravno, bili stripovi. U prvom razredu ili početkom drugog, kad sam naišao na Hogarthov strip o Tarzanu, to je bilo tako očaravajuće iskustvo da sam počeo svjesno crtati sa željom da crtajući napravim nešto isto tako dobro. Jesam li u tome uspio, tko zna.”
Tomislav Buntak

“U formalnom će pogledu snaga Buntakove vizije, oslonjena na njegovu iznimnu stvaralačku energiju i upornost, omogućiti spontan i uspješan transfer kompozicija iz slikarskih u crtačke tehnike i od minijatura veličine lista bilježnice do praktično neograničene monumentalnosti zidnih murala, sve do ostvarenja najizrazitijega suvremenog doprinosa povijesti domaćeg simbolizma i religiozne umjetnosti. Knjiga koja se objavljuje petnaest godina od prvih Buntakovih javnih nastupa, zatječe ga na vrhuncu stvaralačkih sposobnosti i počecima umjetničke zrelosti, ali na osnovi njegova do danas predstavljenog opusa već se sa sigurnošću može ustvrditi da je hrvatska vizualna umjetnost obogaćena jednom od najslojevitijih umjetničkih osobnosti, čiji se potencijali još uvijek nisu realizirali do svojih krajnjih dosega.”
Branko Franceschi.

Skip to content