Izložba Reljefi u drvu (1988. – 2012.) predstavlja svijet Zdenke Pozaić istkan od osjećaja, osjeta i sjećanja. Šesnaest izloženih reljefa u drvu apostrofira kiparsku snagu, grafičarsku delikatnost i slikarsku slobodu ukupnog stvaralaštva Zdenke Pozaić.
Baš kao i u češće izlaganom grafičkom opusu, umjetnica minucioznim pomacima u izrazu, alternirajući boje i strukture, podloge, postupke i redoslijede pomno i dosljedno traga za smislom prikazanoga. U istom registru motiva, raspoloženja i emocija iz same materije iščitava smisao univerzuma oko nas i u nama. U drvenim pločama od kruškinog debla, Zdenka Pozaić crta dlijetom, boja temperom, voskom i terpentinom i tonira brusnim papirom. Na izazovnom i zanimljivom razmeđu figuracije i apstrakcije slavi svemoćne Ruke i divi se prirodnom, božanskom i apsolutnom (Zeleni slap, Močvara, Meteor, Znak križa, Vrijeme leti – vječnost čeka…).

Zdenka Pozaić (rođ. 1940.) je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Alberta Kinerta. Kod profesora Marijana Detonija završila je Specijalku za grafiku. Imala je više od sedamdeset samostalnih i više od tristo skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Dobitnica je više nagrada za grafiku, crtež i ex-libris. Objavila je šest pjesničko-grafičkih mapa i trideset i osam naslova u bibliofilskoj ediciji Riječ i slika. Pokrenula je biblioteke Dub, Pjesnici, Pjesnik i Kajdanka.
Početkom devedesetih počinje raditi reljefe u drvu i keramiku, a okušala se i u slikanju na emajlu.

 

Skip to content