Prigodom 110. godišnjice rođenja slikara Kristiana Krekovića, Moderna galerija organizirala je otvorenje izložbe koje se se održala u utorak 4.10.2011. u 19,00 sati u Modernoj galeriji, Andrije Hebranga 1.
Dvjema izložbama hrvatsko-peruanskog slikara Kristiana Krekovića, koje su se tijekom listopada održati u Modernoj galeriji i Etnografskom muzeju u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika (HMI) obilježila je 60. obljetnicu postojanja i djelovanja te 110. obljetnicu slikareva rođenja.

Riječ je o potpuno ravnopravnim izložbama a nedostatak prostora jedini je razlog zašto su umjesto jedne bile organizirane dvije izložbe, što znači da su obje izložbe zapravo jedna izložba, kazala je voditeljica odsjeka iseljeničke baštine HMI-a i koordinatorica projekta Ljerka Galic predstavljajući izložbeni katalog i program.

Izložba koja se otvorila 4. listopada u Modernoj galeriji u Zagrebu predstavila je 57 crteža uglavnom iz Krekovićeva peruanskog razdoblja kao i nešto iz ratnog zagrebačkog, dok je na izložbi u Etnografskom muzeju 6. listopada bilo predstavljeno 18 ulja na platnu velikih formata iz slikareva peruanskog ciklusa. Slike su vlasništvo fundusa Moderne galerije, odnosno Etnografskog muzeja, a potječu iz donacije koju je hrvatskoj Vladi darovala Krekovićeva udovica Sina 1991. i 1994.

"Ovim izložbama hrvatskoj se javnosti prvi put cjelovitije predstavio život i rad ovog istaknutog umjetnika. One su zapravo uvod u njegov rad i nadamo se da ćemo tim uvodom uspjeti zaintrigirati hrvatsku javnost za njegova djela", kazala je Galic.

Kristian Kreković (1901.-1985.) hrvatski je slikar koji je od 1955. živio u Peruu, čije je državljanstvo kasnije prihvatio te se do kraja života nerijetko potpisivao kao hrvatsko-peruanski slikar. Likovnu je akademiju završio u Beču a od samog početka umjetničkog djelovanja, postao je poznat ponajprije svojim umijećem portretiranja. Nakon što se susreo s kulturom Perua njegov je rad postao prožet životom i umjetnošću Inka. Od 1965. živio je u Palma De Mallorci gdje je 1977. sagrađen muzej Museu Kreković, gdje je pohranjena slikareva likovna ostavština.

Izložbe je pratio trojezični katalog na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, a bile su otvorene do kraja listopada.

 

Kristian Kreković, Dječak s drvima, oko 1966., MG-6236

 

 

Skip to content