Muzej moderne i suvremene umjetnosti u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba organizirao je izložbu na kojoj su se predstavili radovi iz bogatog fundusa oba muzeja.
Na izložbi Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja  bili su prikazani reprezentativni radovi umjetnika koji imaju antologijsko značenje u nacionalnoj povijesti umjetnosti, koji svojom svevremenošću pobuđuju posebno zanimanje, uvijek i iznova pokazuju svoju aktualnost.

Četvorica hrvatskih slikara, Račić, Herman, Becić i Kraljević, u prvom desetljeću 20. stoljeća školuju se na prestižnoj Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu gdje usvajaju temeljna znanja o slikarskom metieru, prihvaćaju postavljene obrazovne kanone, ali istovremeno pokazuju i određeni otpor prema akademskom obrazovanju, udaljavaju se od srednjoeuropskoga kulturnog kruga, uzore traže u francuskoj umjetnosti i pokazuju zanimanje za stvaranje vlastitoga likovnog izraza. München je za hrvatske slikare bio i put prema Parizu, europskoj umjetničkoj prijestolnici, u kojem svi oni borave po nekoliko mjeseci gdje se nastavlja njihov umjetnički razvoj.
S Münchenskim krugom započinje tradicija hrvatske moderne umjetnosti. Poseban segment izložbe bio je posvećen Nasti Rojc, autorici koja se, kao žena, nije imala pravo školovati na Akademiji, a njezina je uloga u razvoju hrvatske moderne umjetnosti neprijeporna.

Hrvatska likovna scena tridesetih godina 20. stoljeća obilježena je djelovanjem Grupe trojice i Zemlje. Prvi se zalažu za kvalitetu i unapređenje nacionalnog likovnog života, bore se protiv osrednjosti i provincijalizma. Njihovo je slikarstvo realistično, visoke umjetničke kvalitete, naglašena kolorita po uzoru na suvremeno francusko slikarstvo.
Grupa Zemlja je udruženje politički lijevo orijentiranih umjetnika koji se bore protiv stranih utjecaja u umjetnosti i larpurlartizma. Želeći naći specifičan, nacionalni likovni izričaj, okrenuli su se baštini i folkloru i u tom nastojanju sadržaj je postao važniji od ljepote forme.

Münchenski krug na početku stoljeća, a poslije Zemljaši i Grupa trojice, s djelima iznimne likovne kvalitete, važna su okosnica hrvatske povijesti umjetnosti. Odlučujući se za predstavljanje njihova opusa, vodili smo se važnošću koju su imali u nacionalnoj likovnoj sceni: Račić, Herman, Becić i Kraljević u stvaranju modernoga slikarskog izraza, a Grupa trojice i Zemlja u težnji da stvore prepoznatljiv nacionalni izričaj.

Važan udio u izložbi imala je i Taktilna galerija Moderne galerije autorice Nataše Jovičić. Multisenzorna galerija predstavila je kapitalna djela hrvatske moderne umjetnosti putem dodira i zvuka. Namijenjena je bila prije svega slijepim i slabovidnim osobama, ali i svakome muzejskom posjetitelju kojemu ponudila je novu percepciju izabranih radova. Putem slušanja stručnih analiza i dodirivanjem taktilnog dijagrama, na drugačiji i poticajan način mogli smo doživjeti remek-djela hrvatske likovne ostavštine 20. stoljeća. Taktilna galerija bila je prva ovakve vrste u Hrvatskoj, a predstavljena je u Modernoj galeriji u Zagrebu 2009. godine. Svaki dosadašnji postav uključivao je jednu sliku i dvije skulpture, a za potrebe izložbe u riječkome muzeju odabran je bio segment Galerije koji obrađuje Račićevu sliku Majka i dijete.

Reprodukcija: Miroslav Kraljević, Djevojka u modrim čarapama, 1912., MG-773
Foto: Goran Vranić © Moderna galerija

Skip to content