www.vecernji.hr/kultura/vlaho-brangjolica-istrazuje-digitalni-tisak-fotografiju-zvuk-clanak-277828

Izložba Nulta točka ili More svjetlosti bilo je prvo predstavljanje najnovijeg opusa mr. Vlaha Brangjolice na hrvatskoj likovnoj sceni. Obuhvaćene su bile 23 grafike u tehnici digitalnog tiska popraćene video i zvučnim projekcijama, a otvorenje je bilo u četvrtak, 21. travnja 2011. godine u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Margaretskoj ulici 3 u Zagrebu.
Taj grafičko-multimedijalni projekt realiziran je slijedom programa kulturne suradnje Republike Hrvatske i Republike Makedonije. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Makedonije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a izložbu je organizirala Zajednica Hrvata u Makedoniji u suradnji s Modernom galerijom u Zagrebu. Autorica kataloga izložbe je povjesničarka umjetnosti Violeta Kalić - Krstić, članica Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji i doskorašnja predsjednica Odbora za kulturu ZHR, a izložba je realizirana uz podršku Croatia Airlinesa.

Izloženi opus mr. Vlaha Brangjolice sublimira autorova višegodišnja istraživanja umjetničkih izraza fotografije i grafike. Pomna su pasionirana istraživanja tih likovnih vrsta kod Vlaha Brangjolice rezultirala odabirom analognoga medija i digitalne grafike te brojnim referentnim nagradama diljem svijeta.
Sadržajno i tematski dojmljiva, Brangjolicina djela plijene osebujnom percepcijom civilizacijskih dometa i ukazuju na preobražaj energije, na relativitet prostora i vremena, na eroziju, otuđenje i prijeteću apokalipsu. Preplićući mrežu meditativnog i kontemplativnog, nadrealnog i fantazmagoričnoga Brangjolica pruža obilje aluzija, lucidnih alegorija i simbolike, budeći brojne asocijacije i interpolirajući dramatično i lirsko. U potrazi za čistim vrijednostima, Brangjolica doseže povišene akorde svijesti i racionalnog u duhu predskazatelja i erudita. Umjetnik teži preobražaju i horizontima globalnoga prosvjetljivanja, a u cilju očuvanja plemenite energije univerzalnog intelekta i iluminacije duha svjetlošću geneze bioluminiscencije.

www.zhrm.org.mk/index.php

Skip to content