"Snimajući Lubenice zimi - poništio je vječnu sliku Mediterana i sunca, otkrivši mnogo dublju i složeniju prirodu ovog drevnog krajolika i gradića čija se povijest ispisuje kroz četiri tisuće godina! I to kakva! Lubenice, smještene posve samotno poput surog orla na vrhu stijene, pod udarima bure, ispod kojih se proteže divlja ljepota uvale sv. Ivana s velikim šljunčanim žalom, koje su ostale mimo povijesnih udara.
Gradić je “uhvaćen” i iz  posve neobičnih kutaka poput okna pa imamo dojam kao da ga je načinio gušter ili ptica sakrivena u kamenoj duplji. Zasebni snimci otkrit će sjaj svih onih malih stvari koje tvore kućevni život - od šarenih kvačica koje vise na konopu, do starinske vješalice i tanjura na zidu. Ta to je i tako onaj najprisniji imaginarij domaćih stvari za kojega uvijek prekasno u životu shvatimo da nam je jedino i najbitnije utočište. Fotografije iz kuće s križem na zidu i mirisnim biljem, gotovo odišu mirisima smokava, pršuta i vina nepromijenjenima od pamtivijeka.
Fotomonografijom grada Lubenica s otoka Cresa, pod nazivom “Drevnost u sadašnjosti - Lubenice”, Jelenski je stvorio jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica ili fotografsku legendu posve istu onoj pravoj legendi o gradiću u kojemu si je nekoć davno, mladi zaljubljeni par oduzeo život, skočivši s hridina."

Iz predgovora Marine Tenžere

Biografija:

"Željko Jelenski, umjetnički fotograf, rođen je 23.11.1961. u Zagrebu, Hrvatska.    Jelenski je eminentan hrvatski fotograf koji stvara već dvadeset tri godine i pripada naraštaju koji je rastao s buntovnim duhom zagrebačkog Novog vala kojemu umjetnost nije bila samo posao ili pozerstvo nego doista i način življenja. Vrhunski je stilist i do danas je održao 33 samostalne izložbe, a prvu je realizirao 1988. godine u Ljubljani u galeriji Feniks gdje je izložio fotografije venecijanskog karnevala pod nazivom “Mask People/Ljudi maske”, koje je studiozno snimao tri godine te dao osobni osvrt na svjetski poznati karneval. Sudjelovao je i na 14 skupnih žiriranih izložbi (…)
Prije desetak godina Jelenski se počinje sve više zanimati za fotografiranje krajobraza i specifičnih detalja prirode, gdje na svojim fotografijama daje vlastiti pogled na prirodne ljepote Hrvatske.
Jelenski je fotograf koji na svojim fotografijama prirode redovito stvara metafizičke studije, jedan je od rijetkih kojemu je kamera oruđe spoznaje, a ne tek puki registrator prirodnih ljepota od kojih zastaje dah. (…)

Radio je na mnogim umjetničkim projektima od apstraktne do modne fotografije, a kontinuirano objavljuje fotografije s rock tematikom. Surađivao je u mnogim hrvatskim novinskim publikacijama. Član je ULUPUH-a, HZSU-a i HND-a. (…)
Godine 2006. izdaje samostalnu fotomonografiju pod nazivom “Buđenja/Awakening”. Iste godine nagrađen je za najbolju na temu Priroda, - FUJIFILM - Euro Press Proffesional Awards 2006."

Skip to content