Važan dio stalnoga postava čini „Taktilna galerija MG“, prva multisenzorna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama u ovom dijelu Europe. U posebnom odjeljku prvoga kata Galerije, uređenom za razgledavanje „dodirom i zvukom“, izmjenjuju se izložbe s kapitalnim djelima hrvatskog slikarstva i kiparstva 19. i 20. st. Audio vodiči, taktilni dijagrami te legende na Brailleovu pismu izloženi uz originalna djela i objedinjeni u pratećim katalozima izložbi, formula su kojom je Moderna galerija hrvatsku likovnu umjetnost novijega doba učinila dostupnom svima. Slijepim i slabovidnim osobama u „Taktilnoj galeriji MG“ omogućeno je u sadržajnom i oblikovnom smislu „vidjeti“ sliku i „prepoznati“ skulpturu, riječju doživjeti umjetničko djelo.
U želji da publici pokažemo tu specijalnost taktilnog odjeljka Moderne galerije, za sliku “Golgota“ Ljube Babića, među sto prvorazrednih likovnih djela hrvatskih autora nastalih na prijelomu 19. u 20. stoljeće iz fundusa MG, dizajniran je poseban stol s ugrađenim dijagramima izrađenima u staklu i snimljen novi audio vodič kojima je omogućeno njezino razgledavanje “dodirom i zvukom“.
Ne propustite upoznati se s inovatovnom metodologijom prezentacije slikarske umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama autorice Nataše Jovičić.

Skip to content