Ordan Petlevski
(1930. – 1997.)
Raslinje, 1961.
ulje na platnu
131x121cm

MG-2567Ordan Petlevski jedan je od najznačajnijih hrvatskih poslijeratnih umjetnika uopće. Rođen je u Prilepu u Makedoniji te po završenoj srednjoj školi dolazi na studij u Zagreb. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti 1955. koja je djelovala vrlo kratko (1949.-1955.). U njoj su dolazili do izražaja individualni rad u radionicama i kreativno eksperimentiranje kao naslijede Bauhausa što je u konceptualnom smislu vjerojatno utjecalo na mladog slikara. U razdoblju od 1955. do 1960. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. God. 1959. pobijedio je na Prvom bijenalu mladih umjetnika u Parizu. Neko vrijeme slika pod uplivom kubizma te se postepeno sve više odmiče od figuracije i približava apstrakciji te nadrealizmu. Posebno mu je bliska priroda pa svoj izraz nalazi u organskim oblicima u smislu organičke apstrakcije, često zaokupljen promišljanjem između pojmova „lijepog“ i egzistencionalnog.
Muzejska slika Raslinje iz 1961. godine jedna je od slika ranijeg razdoblja kada Petlevski pronalazi vlastiti izraz u kojim ga okupira razoreni svijet bioloških formi nalik na oblike vidljive kroz mikroskop. Njegova paleta u tom razdoblju pretežito je zemljanih tonova u rasponu od svjetlo smeđih do gotovo crno smeđih tonova raspadajućeg, nestajućeg vegetativnog svijeta kojemu je krajnja konsekvenca konačnost, smrt.

Tekst: Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content