Antun Motika
(1902. – 1992.)
Bik, 1962.
kristalno staklo, bojanje
39 x 48 x 18cm
MG-2751

Antun Motika jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća čije je slikarstvo u velikoj mjeri obilježilo razdoblje između dvaju ratova. Razvio je vlastitu likovnu poetiku nakon povratka sa studijskog boravka u Parizu (1930. -193.), svojevrsnu varijantu postimpresionizma koja se očitovala u slobodno tankom namazu boje, diskretnom, gotovo ornamentalnom crtežu i čestom očištu iz donjeg rakursa. Motika je završio studij slikarstva 1926. kod mitskih profesora zagrebačke Akademije, M. Vanke, V. Becića, T. Krizmana i Lj. Babića iako je počeo studirati kiparstvo kod R. Valdeca. Posebno se ističu njegovi radovi iz vremena boravka u Mostaru kada je dodatno rasvijetlio paletu i stvorio svojevrstan lirski ugođaj. Od početka 1940. sustavno je radio na atelijerskim istraživanjima koristeći različite materijale. God. 1952. izradio je ciklus crteža pod nazivom Arhajski nadrealizam kojim se založio za potpunu slobodu umjetničkog izražavanja. Tijekom 1950.-tih i 1960.-tih izrađuje ilustracija za knjige, kroz koje predočava svoje doživljaje glazbe te realizira vlastitu varijantu vizualne poezije Također se započinje baviti izradom staklenih skulptura u suradnji sa staklarnom u Rogaškoj Slatini i staklarskim radionicama u Muranu, ujedinivši vještinu modeliranja volumena i opsesiju čistoga svjetla, njegova loma i lumino-kinetičkih učinaka s primjenom slikarske fakture u vidu kolorističkih intervencija.
Motika je sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama te je dva puta izlagao na venecijanskom Bijenalu, a od 1975. bio je dopisni član JAZU.
Muzejska skulptura Bik iz 1962. izrađena je u Muranu i predstavlja duhoviti paradoks u tradicionalnom prikazu životinje koja se smatra oličenjem snage, u vidu krhkosti prozirnog kristalnog stakla sa samo nekoliko kolorističkih intervencija (rogovi i mrlje gornjeg dijela tijela).

Tekst: Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content