Frano Kršinić
Njegovateljica ruža, 1953.(detalj)
lijevanje, bronca
188 x 55 x 68 cm
MG-2449

Pohađao je kiparski odjel Zanatske škole u Korčuli i klesarsko-kamenarsku školu u Hořicama u Češkoj (1913. –1917.) te Akademiju u Pragu (1917. –1921.). Bio je jedan od osnivača umjetničke grupe Zemlja i član Nezavisne grupe hrvatskih umjetnika. Svojom pročišćenom skulpturom i slobodnim pristupom u pedagoškom radu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu znatno je pridonio razvoju suvremenoga hrvatskoga kiparstva.
Sažimanjem likovnih elementa, mirnom linijom, uravnoteženom gradnjom masa, idealizacijom i spiritualizacijom oblika uspio je kreativno asimilirati elemente Štursine umjetnosti u zamisli i kompoziciji motiva te Maillolovu sintezu oblika, blisku klasici i duhu mediteranske tradicije, najbolje uočljivih u nizu Kršinićevih ženskih aktova.
Djela Frane Kršinića postavljena u javnim prostorima predstavljaju primjere skladnog spoja skulpture i okoliša kao što je ženski stojeći akt Njegovateljica ruža s ružičnjakom u zagrebačkom parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV., a životna vedrina i radost kojima djelo zrači oplemenjuje i predvorje Providurove palače u Zadru. Senzualna figura žene blago povijene prema naprijed, izbalansiranih odnosa deskriptivnosti i stilizacije mekanih oblika, svojom dorađenom formom u suglasju je s napetim plohama i s harmoničnim obrisnim linijama.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: (detalj) Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content