Ivan Rein
Ulica sa zastavom / 14. juli, oko 1935.
ulje, platno
81,5 x 65 cm
MG-4171

Ivan Rein (Osijek, 1905. – 1943.), umjetničko obrazovanje započinje studijem arhitekture u Beču (1924.) no već iduće godine dolazi u Zagreb na Akademiju likovnih umjetnosti gdje 1929. diplomira slikarstvo u klasi Vladimira Becića. Ubrzo odlazi u Pariz gdje je proveo veći dio prekratkog, životnog i stvaralačkog vijeka. Kratko se zadržao na Académie André Lhote te se opredjeljuje za figurativno tonsko slikarstvo. Slika svakodnevicu, prizore na ulici, pokraj rijeke, u bistroima, kavanama ili u osami sobe i ateljea.
Reina treba izdvojiti kao jednog od značajnijih predstavnika hrvatskog slikarstva između dva rata, ali rekonstrukciju njegovog životnog i umjetničkog puta uvelike otežava tragedija Drugog svjetskog rata koju nije preživio gotovo nitko od slikareve obitelji. Izgubljena su gotovo sva djela koja je Rein napravio u Parizu te kasnije u logorima u Francuskoj 1940., Kraljevici 1942. i Rabu 1943. Pridruživši se narodnooslobodilačkom pokretu nakon kapitulacije Italije Ivan Rein je teško ranjen te je umro krajem 1943.
Slikom 14. Juli dominira francuska zastava nad ulazom u zgradu, dok žena oslonjena na prozorsku ogradu na prvom katu možda očekuje povorku u povodu Dana Bastilje. Temelj Reinova slikarstva je crtež, sliku dalje gradi ekspresivnim potezima kista, tankim namazima boje i skladnom paletom. Svjetlost, kolorit i struktura otkrivaju razvijen osjećaj za atmosferu, a izgrađeni je slikarski rukopis karakteristična za razdoblje Reinova stvaralačkog uspona.

Tekst: Marta Radman, kustosica pripravnica © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content