Miklόs Barábas
(1810. – 1898.)
Ženski portret, oko 1850.
akvarel na papiru, 26x20,2 cm
MG-2113

Miklόs Barábas (1810. – 1898.) jedan je od najvažnijih mađarskih slikara 19. stoljeća. Prvenstveno je poznat kao portretist slavnih osoba svog razdoblja (npr. Portret Franza Listza iz 1847.), iako je slikao i pejzaže, marine, povijesne i genre scene. Smatra se pionirom mađarske nacionalne umjetnosti. Slikarstvo je studirao na bečkoj akademiji, a u domovinu se vraća 1830. gdje uči litografsku tehniku kod Gábor Barra. Umjetničku karijeru započinje kao putujući slikar portreta. Zaradivši time dovoljno, odlazi na studijsko putovanje u Italiju gdje će kod škotskog slikara Williama Leightona Leichta savladati tehniku akvarela, s Leightom kasnije postaje i prisan prijatelj. Neko vrijeme boravi u Londonu, također izrađujući portrete. Bavio se i teorijom umjetnosti, a napisao je i memoare koji izlaze posthumno. Prvi je mađarski slikar koji je postao članom tamošnje Akademije znanosti i umjetnosti te je  bio član mađarskog parlamenta.

Slika portrete viših društvenih slojeva kao i scene iz ruralnog života izrazito naglašene realističke komponente bidermajerskog slikarstva. Bio je sklon portrete prilagoditi ukusu naručitelja što ipak  nije utjecalo na njihovu kvalitetu.

Muzejska slika Ženski portret rađen u tehnici akvarela predstavlja tipičan bidermajerski slikarski  pristup u kojem se skladno isprepliću sva tri načina. Klasicizam se očituje u smirenim formama, strogom crtežu i suzdržanom koloritu, romantizam u sjetno zatravljenom pogledu mlade djevojke i gradaciji pastelno zelene boje koja se gubi u donjem djelu slike te realizam u profinjeno slikanim detaljima koji ukazuju na pažljivu opservaciju slikara.

Tekst: Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content