Promocija knjige Željko Kipke → [112]
Izdavači: Durieux i NMMU

Srijeda, 13. 4. 2022. u 12 sati
NMMU, Hebrangova 1, Zagreb

Uz autora Željka Kipkea, knjigu su predstavili likovni kritičar Vanja Babić i ravnatelj NMMU Branko Franceschi
U autorstvu Željka Kipkea knjiga kroz formu leksikona u 112 pojmova obuhvaća i predstavlja sva razdoblja i umjetničke strategije njegove bogate umjetničke karijere, od kasnih sedamdesetih do drugog desetljeća XXI. stoljeća. Pojmovi obuhvaćaju širok spektar umjetnikovih interesa, od ranih i recentnih filmova, fotomontaža do programa Slikarstva novoga eona iz osamdesetih te faze analitičkog slikarstva i grafike krajem sedamdesetih. Osim općih pojmova u leksikon su uključena značajna imena hrvatske i europske umjetničke scene s kojima je autor bio u neposrednoj ili posrednoj vezi. U knjizi su obrađena važna mjesta suvremene umjetnosti poput Galerije Podroom u Mesničkoj ulici, rana povijest Galerije PM na Starčevićevu trgu, splitski Crveni peristil te imena teoretičara umjetnosti i kustosa s kojima je autor surađivao pripremajući samostalne izložbe. Leksikonom je također obuhvaćen autorov spisateljski posao, od objavljenih knjiga do likovnih kritika za novine, časopise i radio. Leksikon je formata 16,5 x 24 cm, obim mu je 240 stranica, a opremljen je s preko 250 kolor i 60 crno-bijelih ilustracija. Sve je jedinice obradio Željko Kikpe, a lektorirala ih je Mirna Bojanić-Rebac.

Unatoč činjenici da je autor bio izravnim sudionikom zbivanja uvrštenih u pojmovnik, sve su jedinice obrađene netipično hladnim standardom leksikonskih izdanja. Publikacija je zajedničko izdanje izdavačke kuće Durieux i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a između ostalog povod joj je autorova kritička retrospektiva planirana u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 2023. godine, na 70-u obljetnicu umjetnikova rođenja.
Knjigu je uredio Branko Franceschi.

Željko Kipke (Čakovec, 1953), slikar, pisac, povremeno djeluje u području filma. Diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu (1971–1976). Pohađao je Slikarsku majstorsku radionicu u Zagrebu (1976–1981). U početku se bavi primarnim i analitičkim slikarstvom, a od 1982. unosi ekspresivnost u svoja platna. Bio je član Radne zajednice umjetnika, neformalne skupine koja je djelovala u Galeriji Podroom i Galeriji proširenih medija u Zagrebu (1978–1981). U prvoj polovici osamdesetih snima kratke filmove u S8 formatu kojima dokumentira vlastite akcije u javnim prostorima. U New Yorku izlaže na skupnoj izložbi u Artists Space 1989. Tijekom 1991. boravi u Marseillesu gdje priređuje samostalnu izložbu. Predstavljao je Republiku Hrvatsku na Venecijanskom biennalu 1993, a dvije godine kasnije na Kairskom biennalu. Piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu te likovnoj praksi u dnevnoj štampi i časopisima. Punopravni je član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) od 1997. Sudionik je Szeemannove autorske izložbe Blut & Honig — Zukunft ist am Balkan u Klosterneuburgu (Wien) 2003. Selektor je hrvatskog paviljona na 52. Venecijanskom biennalu 2007. godine. U posljednje vrijeme snima kratke filmske priče temeljene na snovima i koincidencijama (Invisible Sculpture, 2006; Niner Stretch, 2007; Mali mačak i lav, 2008; Nevidljive galerije, 2009). Do sada mu je objavljeno osam knjiga — od zbirke teoretskih članaka i eseja o suvremenoj umjetnosti, zbirke kratkih priča do jednogodišnjeg dnevnika (Od veljače do veljače, Zagreb, 2005), kataloga snova (Sei–khai–reich, Velika Gorica, 2006) te knjige koincidencija (Figura 17 — Nebo može pričekati, Zagreb, 2007). Živi i radi u Zagrebu.

Reprodukcija: Naslovna stranica knjige Željko Kipke → [112]. Željko Kipke, Mapiranje bulevara, 2020.; ulje i aluminijski lim na platnu, 100 x 180 cm (detalj) Foto: iz arhive NMMU

Skip to content