Hermina Ferić
1844. – 1923.
Portret starice sa čipkastom maramom, 1912.
lijevanje, bronca
215 x 150 mm
MG-2892-631

Prva hrvatska medaljerka bila je plemićkog podrijetla te je stekla široko obrazovanje na svojim edukacijskim putovanjima Europom. Boraveći u Beču, upoznala je poznatog austrijskog kipara Antuna Dominika Ferkorna (1813. – 1878.), koji je uočio njenu kiparsku darovitost, te ju je podučavao u svom ateljeu. Poslije smrti supruga, 1907. godine preselila se u Zagreb, te se nakon duljeg vremena, počela ponovo baviti medaljerstvom. Mentor joj je bio hrvatski kipar Robert Frangeš-Mihanović, koji joj je često davao savjete i upute pri realizaciji plaketa s portretima svojih bližnjih - prijatelja i susjeda, osobe iz višeg staleža i iz naroda.  Kao samouka, nije nikada javno izlagala svoje radove, ali je iza nje ostao relevantan broj djela koja svjedoče neupitnu sposobnost za plastično oblikovanje.

Portret starice s čipkastom maramom poprsje je starije žene u profilu na desno. Mršavo lice je s dugim tankim nosom, opuštenog izbrazdanog obraza, spuštenih rubova usana, isturene brade i upalog sitnog oka. Preko glave zaogrnut je raskošni veliki pokrov iz više slojeva s čipkom i vezom, koji ovija vrat i spušta se do prsa. Poprsje je s vodoravnim i kosim rezom. Uz rub dolje lijevo je signatura: H. F. Medaljerka je reljefne portrete  izvodila realistično, s latentnom ekspresivnošću  postignutom luminiscencijom  adekvatnih zaglađenih površina lica ispresijecanih karakterističnim crtama modela. Ponekad  naglašena izražajnost u njenim djelima graniči s naturalizmom. Čiste  plohe uokolo motiva oslobođene su  dekoracija i natpisa,  što je autorici omogućilo kreativnu usredotočenost  na istančana lica s razrađenim detaljima koncipiranim prezentacijom psihološkog karaktera modela.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content