Franz Conrad von Hὂtzendorf
Tivoli, 1839.
akvarel/papir
37,3 x 53cm
MG-97

Franz Conrad von Hὂtzendorf (1770.-1841.), samouki je slikar i učitelj na »osječkoj risarskoj školi« koji se došavši iz Brna preko Beča, udomaćio u Slavoniji. Prve likovne poduke dao je i svom sinu slikaru pejzažnih idila i ruina Hugu Conradu von Hὂtzendorf (1870?-1869.).
Franz Conrad von Hὂtzendorf slikarska znanja u svojoj sredini mogao je dobiti posredno putem ilustracija u knjigama. Vrijeme je to klasicističkog načina slikanja čija su osnovna počela zamišljanja «klasične ljepote« u smislu zadanih proporcija pojedinih likovnih prikaza i kompozicije, koristeći pritom motive iz antike. Zamišljanje idealnih prostora osnovna je likovna razlika u odnosu na romantizam koji se u svojoj inačici eskapizma likovno oslanja na neposrednu opservaciju prirode.
Tivoli, jedan je od čestih slikarskih klasicističkih motiva brojnih slikara od Nicolasa Poussina (1594.—1665.) na dalje. Svojevrstan eskapizam i poziv imućnim intelektualcima da posjete antički Rim u okviru »Grand Toura« bila je i  slika »Goethe u rimskoj campagni« Johana Heinricha Tischbeina (1751.-1829.).
Hὂtzendorf se na svojoj slici »Tivoli« drži klasicističkog linearnog smjenjivanja planova, umirenog sivo-zelenog kolorita, precizno iscrtavajući pojedinosti raslinja te tako petrificira prizor u kojem iznimku čini dinamičan prikaz bučnog vodopada. Prozračnost tehnike akvarela Hὂtzendorfu pomaže omekšati  strogost prikaza.

Tekst: Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content